Uitgeven in eigen beheer

Redenen om je boek uit te geven in eigen beheer

Je eigen boek

Het is zover: je droom is uitgekomen. Eindelijk ben je erin geslaagd je boek neer te pennen! Misschien betreft het wel je persoonlijk verhaal of een onderzoekspublicatie. Of heb je een spannende roman of pakkende jeugdliteratuur gecreëerd. Je omgeving is alvast enthousiast over je boek en je kan niet wachten om je boek te publiceren! Maar nu begint de zoektocht pas…

Van uitgeverij naar uitgeverij?

Je wil op zoek gaan naar de juiste uitgeverij maar houd je hart al vast bij potentiële afwijzingen. Daarnaast moest je nog eens een groot deel van de winst afstaan aan je uitgeverij. Er blijft haast niets voor jezelf over. Heb je al overwogen om je boek in eigen beheer uit te geven? Dat bespaart je de zoektocht naar een passende uitgeverij en de winst is helemaal voor jezelf.

Je boek zelf publiceren: een nieuw fenomeen?

Door het ontstaan van de boekdrukkunst werd het mogelijk om literatuur op grote schaal verkopen. Steeds meer en meer boeken werden gedrukt. Boekdrukken is echter een langdurig en duur proces waardoor uitgeverijen gedwongen werden om kieskeurig te zijn: ze moesten auteurs weigeren. Al vrij snel gingen schrijvers daarom op zoek naar alternatieven. Zo brachten Jane Austen en Virgina Woolf bijvoorbeeld boeken uit in eigen beheer. De kosten waren voor henzelf… en de winst ook. Je boek uitgeven in eigen beheer betekent dus niet automatisch dat je boek minder goed zou zijn. De nood aan zelfpublicatie bestaat al lang en is duidelijk nuttig gebleken.

De voordelen van uitgeven in eigen beheer

Zelf je boek uitgeven heeft tal van voordelen. In de eerste plaats heb je de volledige vrijheid om te doen wat je wilt. Je bent baas over de vormgeving van je boek en kan zelf je boek. Je hoeft je niet te schikken naar de wensen van de uitgever en bepaalt je eigen deadlines. Indien gewenst kan je je eigen illustrator of eindredacteur kiezen. Of wil je zelf misschien je eigen boekomslag ontwerpen in InDesign? Alles kan. Je boek promoten doe je bijna volledig zelf. Het grootste deel van de winst is dan ook gewoon voor jou.

Baas over je eigen boek

Jouw boek is niet langer het product van een langdurig productieproces. Je bent volledig zelf verantwoordelijk over je boek. Door alles zelf te doen gaat het proces overigens sneller. Je hoeft niet eerst van uitgeverij naar uitgeverij te lopen, om vervolgens bij elke tussenstap van het proces te moeten wachten. Bij een uitgeverij kan het maandenlang duren vooraleer je boek gepubliceerd wordt. In eigen beheer heb je volledig zelf controle over de snelheid en de lanceerdatum.

De valkuilen van zelf je boek uitgeven

  • Spelfouten

Omdat je zelf de controle hebt, is het belangrijk om je boek grondig te laten nalezen op inhoud en spelling. Als je zolang aan een boek gewerkt hebt, is het mogelijk dat er fouten zijn ingekropen. Als er wat misloopt, ligt de verantwoordelijkheid dus ook volledig bij jezelf.

  • Promotie

Je beheert zelf de promotie. Dit is leuk omdat je vanuit je eigen netwerk kan vertrekken en je doelpubliek zelf kan bepalen. Je moet actief bezig zijn met de promotie om resultaat te ziet. Anderzijds ben je niet afhankelijk van het marketingbudget van de uitgever. Je kiest zelf welke tijd en kosten je aan de promotie besteed.

  • Hoge oplages = hoge drukkosten

Een andere valkuil van je boek uitgeven op eigen houtje, is dat je te veel boeken in een keer laat drukken. Bij veel zelfbeheerplatforms moet je een minimum aantal oplages bestellen. Hier maak je kosten aan, die je er niet altijd kan uithalen. Gelukkig hoef je niet bij elk self publishing platform zulke kosten te maken.